SuntGospodina

Salam de biscuiți

Salamul de biscuţi este un preparat ce poate fi pregătit destul de uşor, atât în variantă simplă, cât şi în cea de post, amintindu-ne de dulciurile preparate de bunica.

Salamul de biscuiţi face parte din categoria clasic şi bun, se prepară extrem de uşor şi nu este nevoie să apelăm la cuptor. Este un dulce al copilariei noastre, un desert ieftin, simplu şi gustos.

Nu știu prea multe despre istoria acestei prăijturi dar știu că produsul ar fi de origine italienească, preparat pentru prima oară în secolul al VIII-lea la vizita Papei într-o regiune a Italiei. Pentru noi, românii, are cu siguranță o istorie proprie, cea a fiecărei familii. Multitudinea de rezultate de pe Google ne arată popularitatea acestui desert care nu are, însă, o diversitate mare de preparare. Cu cocos, rahat, rom sau aromă de vanilie, salamul de biscuți rămâne una dintre cele mai savuroase și iubite prăjituri ale copilăriei.

INGREDIENTE

500 g biscuiţi simpli
100 g zahăr
100 ml lapte
100 g unt
300 g rahat
300 g nuci
50 g stafide
2-3 linguri rom
3 linguri cacao
1 lingurita coajă de lămâie sau de portocale
1 lingurita zahăr pudră sau cacao

MOD DE PREPARARE Salam de biscuiți

1. Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.

2. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.

3. Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

4. Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.

5. Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

Redactia SuntGospodina

Add comment

Follow Me

Social Media